lördag 30 mars 2013

Makroner

Vill man göra det väldigt enkelt för sig köper man  färdigbakade makroner :) De här köpte vi  i går i en gårdsbutik i närheten av där vi bor.

38,5 miljoner makroner säljs världen över enligt franska beräkningar. Makroner är små eleganta kakor av mandelmjöl, äggvita och socker som färgas i alla färger som tänkas kan och med en krämig fyllning som kan varieras på tusentals sätt, allt efter tycke och smak.

Den franska lyxkonditorikedjan Ladurée har tillverkat makroner i 150 år. Företaget expanderar stort och förra året slog man upp portarna till en makronbutik i Stockholm.

Många hemmabagare vågar sig inte på makroner men det tycker jag absolut att man ska göra, man får bara  vara beredd på att det kanske inte alltid går som man har tänkt sig för även proffsen misslyckas med dem ibland på så sätt att makronerna spricker på ytan i stället för att bli släta och fina. Håller man sig dock till receptet till punkt och pricka brukar det gå bra.

Alldeles nyligen kom Ica med en färdig makronmix som man bara tillsätter äggvitor till, hur smidigt som helst om man inte vill trixa med alla ingredienserna själv. Jag blev bjuden på sådana häromdagen och de var hur goda och fina som helst.

Här är receptet om man ändå vill göra allt från grunden:

Makroner

60 gram äggvita (det är från cirka två ägg)
60 gram finmald mandel
2 dl florsocker
2 msk strösocker
Hushållsfärg

Separera äggvitor och äggulor. En del förespråkar att man ska göra det redan dagen innan och låta äggvitorna stå i kylen under natten, men jag har provat att använda äggvitorna direkt och det fungerade också bra.

Häll den finmalda mandeln och florsockret i en mixer och blanda väldigt väl.

Vispa äggvitorna till skum med elvisp. När de är nästan fasta tillsätts sockret, lite i taget medan man fortsätter vispa.

Sedan tillsätter man hushållsfärgen. Här kan man anpassa färgen efter den smak på fyllningen som man har valt. Till exempel röd färg om man ska ha en kräm med hallonfyllning, gul färg om man väljer en citronfyllning eller grön färg om det ska vara fyllning med limesmak. Var inte för snål med färgen för den bleknar gärna under gräddningen. Vispa så att färgen fördelas jämnt.

Sikta blandningen av mandel och florsocker över äggvitorna. Blanda ihop till en jämn smet, vispa inte.

Häll smeten i en spritspåse (till exempel Coop säljer tiopack med spritspåsar för engångsbruk och tyllar som man sätter på spritspåsen) och spritsa ut runda klickar, ungefär lika stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper.

Slå plåten försiktigt i bänken en eller ett par gånger. Låt sedan makronerna vila i minst en timma och inte mer än två timmar för att de ska få en liten skorpa.

Grädda i 150 grader, cirka 10-12 minuter. När de har svalnat fyller man dem med en kräm med valfri smak. Man spritsar eller breder fyllning på en kaka och lägger sedan ihop den med en annan halva.

Den allra enklaste fyllningen är att spritsa ut lite nutella. En annan är att ta lite philadelphiaost och blanda med till exempel hallon eller jordgubbar. På nätet finns hur många recept som helst om man söker på makroner.

De makroner som inte blir uppätna direkt förvarar jag i kylskåp om de är fyllda. Ofyllda fryser jag in.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar