lördag 23 mars 2013

Rosenbröd


I dag blev det bakning för hela slanten, bland annat rosenbröd med sesamfrö. Brödkorgen som de ligger i på bilden är en fiffig grej som jag köpte av fyra gymnasietjejer för ett eller två år sedan. De drev ett så kallat UF-företag (Ung företagsamhet) med den här produkten och vann priser, de var till och med och tävlade på SM med den. I korgen, som de sydde själva i snygga tyger, finns en värmekudde som man kan plocka ut och värma i mikron. Sedan håller den brödet varmt. Hur bra som helst. Kan ju även användas till ägg eller annat som man vill hålla varmt.

Här är receptet på rosenbröden:

50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
Ca 750 gram vetemjöl eller vetemjöl special
Uppvispat ägg
Sesamfrö eller vallmofrö

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör sedan ut den med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet samt salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken i cirka 30 minuter.

Dela upp degen och rulla ut fyra längder. Varje längd delas i åtta bitar och dessa formas till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter, övertäckta. Pensla med ägget och strö på sesamfrö eller vallmofrö, eller strunta i frön. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader i ungefär 8-12 minuter.

2 kommentarer:

  1. Det är kul att höra om såna påhittiga tjejer! Och att bloggerskan bakar kanongoda rosenbröd, vet jag också!

    Kram Mamma

    SvaraRadera