måndag 18 mars 2013

Vad gick snett?


Vad i all världen var det som gick snett? Ja, det kan man undra ibland när det som skulle ha blivit en stor fluffig kaka mer liknar en pannkaka, eller när surdegsbrödet visade sig vara kladdigt när man förväntansfullt skar upp det. Det finns gott om fallgropar när man bakar. Här är några tips som kan förhindra att det går åt skogen i köket:

* Om kakan har sjunkit ihop i mitten kan det bero på att kakan gräddats för kort tid, och kanske var värmen för låg. Man ska också se upp så att man inte öppnar ugnsluckan ofta och inte heller slå igen den för hårt. En annan orsak kan vara att formen är för stor så att kakan helt enkelt blir platt.

* En degrand mitt i brödet kan bero på att brödet gräddats för kort tid, möjligen kan det också ha varit för lite mjöl i degen.

* Sega muffins blir det lätt om man har vispat ned mjölet och vispat smeten för länge. Vänd ned mjölet och rör inte mer än nödvändigt. För att undvika klumpar, sikta mjölet.

* Spricker kakan i ugnen kan det bero på flera saker. För mycket mjöl i smeten kan vara en förklaring, för varm ugn kan vara en annan. Det gäller också att se till att blanda bakpulvret väl med de torra ingredienserna innan det vänds ned i smeten.

* Deg som inte jäser kan bero på att degspadet var för varmt, då dör jästsvamparna. Om degvätskan är för kall gör det inte så mycket, det är bara att komma ihåg att degen jäser lite långsammare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar