onsdag 10 april 2013

Choklad- och hallonromantik
Ibland hittar man böcker som man aldrig tröttnar på. Som man kan bläddra i gång på gång och hela tiden upptäcka nya saker och låta sig inspireras. För några år sedan hittade jag boken Lev vackert av Ingela Broling, Petra Eriksson och Lars Thun, och det är en sådan bok.

De har rest runt i landet och fotograferat hem och trädgårdar, och alla bilder varvas med husägarnas berättelser, tips, inspiration och recept. Ett av recepten har jag gjort flera gånger, choklad- och hallonromantik. Det är en underbart god semifreddo, alltså italiensk glass. Passa på att testa det till helgen när värmen ska komma! Någon glassmaskin behövs inte.

Choklad- och hallonromantik

200 g mörk choklad (70 procent)
4 äggulor
2 msk socker
2 msk mörk rom (kan mycket väl uteslutas)
4 äggvitor
3 msk socker
2 dl grädde
2 dl grekisk yoghurt
1½ dl muscovadosocker

Topping:
½ dl riven vit choklad
Färska hallon

Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa äggvitor och socker till ett vitt skum. Vispa grädden fluffig och vänd i yoghurten.

Rör ihop äggsmeten med choklad och rom, vänd i gräddyoghurten och sist de uppvispade vitorna. Vänd i nästan 1½ dl av muscovadosockret, det ska vara lite klumpar av socker i glassmeten. Fyll i en form och toppa med lite muscovadosocker. Frys i minst fyra timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar