torsdag 18 april 2013

Knäckig äppelpaj

Formen kommer från Gerbera, handduken från Green Gate

Äppelpajer finns det ju hur många goda recept på som helst, men här är en riktig storfavorit som jag har gjort gång på gång ända sedan 1997 då tidningen jag jobbar på gav ut en bakbok med lokala recept där den här äppelpajen fanns med.

Täcket över pajen blir nästan lite knäckigt. Jag brukar göra en och en halv sats av smeten och bre över, särskilt om det är en lite större pajform. Receptet nedan gäller en sats.

Knäckig äppelpaj

100 g smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 msk grädde
2 msk sirap

Fyllning:
Cirka sex äpplen
Kanel

Skär äpplena i tunna klyftor och lägg dem i en smord form. Strö över kanel.

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ned smör, grädde och sirap. Bred smeten över äpplena och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, i cirka 30 minuter. Den ska ha fått lite färg när den är klar. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

4 kommentarer:

  1. Absolut den godaste äppelpajen, och jag har testat ett gäng :) Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har ju råkat ut för den ett antal gånger ;)) Kram

      Radera
  2. Tack för en supergod paj igår :)) Kram Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för trevligt sällskap :) Kram

      Radera