torsdag 4 april 2013

Pelargoner och mandeltårta


En vacker och invecklad skapelse - Mårbackapelargonen

Disaster är ett märke som har allt från koppar till väskor. Dessa är köpta hos www.happyhedgehog.se

Engelsk pelargon i närbild

Mandeltårtan fick vi på påskjakten nyligen, nedan är det utlovade receptet


Det utlovade snöovädret ser inte ut att dyka upp tack och lov. Ibland blir man glad när meteorologerna har fel. Då finns det hopp om att de nya utemöblerna kan få komma på plats i trädgården rätt snart.

Idag blev det en salig blandning på bilder här på bloggen. Kunde inte låta bli att föreviga pelargonernas vackra blommor. De frodas rejält nu i fönstren i vårsolen. En riktig favoritblomma är det. Kopparna och faten från Disaster är också en favorit. Förra året köpte jag även en väska från det märket, bland annat med mönster av tårtpapper på, som jag föll för direkt. Namnet känns lite komiskt för det är knappast "disaster" man tänker på när man ser dessa.

Sist men inte minst, mandeltårtan som jag visade i samband med påskjakten nyligen, här är receptet:

Mandeltårta med citronsmörkräm

Bottnar:
200 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl socker

Smörkräm:
3 äggulor
1 dl socker
½+1½ dl grädde
2 msk pressad citronsaft
Rivet skal från en citron
150 g rumsvarmt smör
Ev gul hushållsfärg

Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka mandeln, gärna i en matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Häll i sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vänd sedan ned mandeln.

Bred ut smeten i fyra rundlar, cirka 20 centimeter i diameter, på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen omkring 20 minuter. Dra bort bakplåtspapperna och låt bottnarna kallna.

Till krämen blandar man äggulor, socker, en halv deciliter grädde och citronsaft i en kastrull. Låt det sjuda under vispning tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa ned smöret i klickar. Tillsätt citronskalet och låt krämen kallna.

Vispa 1 ½ deciliter grädde och blanda den med citronkrämen. Om man vill kan man färga krämen med lite gul hushållsfärg. Lägg ihop bottnarna med kräm både emellan och ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar