tisdag 2 april 2013

Rent hus


Husmorsknep finns det hur många som helst. Ofta går det att hitta alternativ till kemikalier i skafferiet. Bakpulver, citronsyra och citroner är tre exempel på sådant som är väldigt användningsbart även när det gäller städning. Här är några husmorsknep:

* För att få en ren och fräsch mikrovågsugn kan man köra en halv citron på full effekt ett par minuter. Sedan torkar man ur mikron.

* Rengör diskhon genom att först fukta den och sedan strö på bakpulver. Låt det vara en stund och tvätta sedan med svamp eller diskborste och vatten.

* Spisen kan man göra ren genom att hälla ut bakpulver och sedan hälla över kokande vatten. Låt det bubbla en stund och torka av.

* Tvättmaskinen gör man ren genom att strö en påse citronsyra i facket för tvättmedel. Kör en tom maskin på 95 grader.

* Blankt badkar får man genom att gnida det med en halv citron.

* Tefläckar i muggen kan man ta bort genom att först fukta och sedan hälla på bakpulver. Låt det verka en stund. Gnid muggen och skölj.

* Ta bort bakterier på skärbrädan genom att först diska den och sedan strö på salt som gnids in. Låt det vara några minuter och skölj sedan.

* Fräscha till sängmadrassen genom att strö på bikarbonat som får verka cirka 20 minuter, dammsug sedan. Eftersom bikarbonat innehåller kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning, absorberar kristallerna fukten ur madrassen.

* Med bikarbonat får man bukt med stopp i avloppet. Häll i en halv deciliter bikarbonat och en halv deciliter ättika, låt verka en stund och spola sedan med hett vatten.

* En burk med bikarbonat under diskbänken tar bort dålig lukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar