tisdag 7 maj 2013

Äppelpajen med stort Ä

Vackra vitsippor på kalasbordet
Underbar orkidé
Äppelpaj med en massa gott i
Marängbottnar med kolakräm (karamelliserad mjölk), bananer, grädde och dajm
Smart förvaring av uttjänta lampor och batterier
Dukat för kalas
Keramikfigur av lokala hantverkaren Ingbritt  Lundqvist

Hemma igen efter födelsedagskalas hos lillasyster som bjöd på en ny version av äppelpaj som var så god att jag bara måste återge receptet här - eller vad sägs om äppelpaj med philadelphiaost, kolasås och crunchy topping :)

Men innan dess vill jag ge en stor kram till dagens hjältar: Mina föräldrar som baxade hem vår nya trädgårdsbod. Nu ska den bara sättas ihop också, den såg ut att bestå av tusen delar när vi lastade av den. Kanske lite överdrivet, men många delar var det. Tur att det är en extra ledig dag den här veckan!

Så till receptet, låt er inte avskräckas av att det ser långt ut:

Pajskal:
4 dl vetemjöl
0,5 krm salt
150 g margarin
1,5 msk pressad citron
1 msk kallt vatten

Mixa ihop dessa ingredienser och låt ligga svalt i cirka en timma. Tryck sedan ut i pajform med löstagbar kant. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:
150 g philadelphiaost
1 dl kolasås (recept nedanför)
2 ägg
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
1/4 krm salt
6 medelstora äpplen

Kolasås:
Koka ihop knappt 50 g smör, 0,5 dl socker, 2 msk grädde och 2 msk sirap en stund.

Vispa ihop ost, kolasås, ägg, socker, mjöl, kanel, vaniljsocker och salt i en skål. Rör tills smeten är jämn. Kärna ur och hacka äpplena i kuber. Blanda i hacket i smeten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare tio minuter.

Topping:
100 g smält smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl pecan- eller hasselnötter

Smält smöret och blanda ner socker, rör om tills det har smält. Blanda i mjölet. Hacka och rör ned nötterna. Smula toppingen över pajen. Grädda ytterligare 20-25 minuter i mitten av ugnen. Ta ut pajen när den är gyllenbrun.

Servera pajen med vaniljsås, vaniljglass eller grädde.

4 kommentarer:

  1. Första gången, som vi blivit dagens hjältar, du får höra av dig om "plockepinnet" blir för jobbigt! Vad mycket gott vi fick hos A, alltid lika mysigt att fika o sitta och prata kram Å och A/ Mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis vad ni är :) Vi ska nog reda ut plockepinnet om vi slår våra två kloka huvuden ihop, men blir det kris kanske vi hör av oss (så svara inte i telefonen på torsdag ;)
      Ja, nu är man mätt tills imorgon tror jag! Kram

      Radera
  2. Jaa, mamma o pappa är riktiga hjältar <3 Världens bästa! Tack för uppvaktningen, mysigt! Kram!! (fina bilder du tagit!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom! Tack själv :)

      Radera