torsdag 9 maj 2013

Belöning - och konsten att göra kladdkaka


Den här kakan blev belöningen till mig själv efter gårdagens gräsklippning. Eller ja, delar av den, för jag åt ju inte upp hela själv så klart.

Vill man göra en kaka som ska räcka till många ska man göra den här. Den är nämligen väldigt mäktig så det räcker med en liten bit. Men den är inte bara mäktig, den är god också.

De salta jordnötterna gifter sig perfekt (som det brukar heta på matspråk) med chokladkakan och den hackade mjölkchokladen på toppen. Till denna serverar man lämpligen lite vaniljglass eller en klick grädde.

Konsten att göra en riktig kladdkaka ligger i att ta ut den ur ugnen vid rätt tillfälle. Så står det i tidningen Mitt kök som receptet är hämtat ifrån, och det stämmer så väl. Ofta tycker man att kakan ser lite väl kladdig ut och låter den stå i ugnen några minuter till, och vips var det inte längre någon kladdkaka. Man ska komma ihåg att kakan stelnar när den har svalnat.

Crunchy kladdkaka med jordnötter och mjölkchoklad

300 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 dl kakao
100 g mjölkchoklad

Topping:
2 dl lättsaltade jordnötter
100 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, cirka 20-22 centimeter i diameter.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och kakao. Vispa ner snör och mjöl växelvis i äggsmeten.

Hacka chokladen fint. Tillsätt chokladen och rör till en slät smet. Fördela i formen. Strö över jordnötter och hackad choklad.

Grädda nederst i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

2 kommentarer:

  1. 2 dl kakao? Oj! Står det rätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag dubbelkollade ursprungsreceptet för säkerhets skull och det är rätt.

      Radera