fredag 3 maj 2013

Gomez - och vad man kan hinna på en lunch

Gomez, en spansk vattenhund
Mjölkchokladkladdkaka

Så var det fredag igen. Det vackra vädret håller i sig och vi får hålla tummarna för att det fortsätter även imorgon för då är det vårmarknad i köpingen. Det ska bli lite fika här innan marknadsbesöket så därför ägnades en del av eftermiddagen efter jobbet åt att baka.

Men, jag hade också turen att hinna med hur mycket som helst på lunchen - både baka och städa huset. Ibland hinner man knappt någonting, ibland hinner man så mycket mer än vad man har väntat sig. Det är så skönt att komma hem till ett städat hus på fredagseftermiddagen.

Det jag bakade på lunchen var en mjölkchokladkladdkaka, hur smidig som helst att röra ihop med minimal disk som följd och bara 18-20 minuter i ugnen. Receptet har ni här nedan. En riktig godsak, speciellt ihop med lite vaniljglass.

En annan goding ser ni här ovan, unghunden Gomez som är en spansk vattenhund och tillhör min kollega. Honom får jag kela lite med nu när vi inte har någon egen hund längre. I juli är det ett år sedan vi miste Jackie, tolv år gammal.

Vi har inte känt oss redo för en ny hund än, vi var nog rätt bortskämda med honom :)  Han hade ett fantastiskt temperament och var en underbar hund, trots vissa olater som att hålla trottoaren fri från skateboardåkare genom att stormskälla på dem så fort de närmade sig tomten.

Om det blir någon ny fyrbent familjemedlem någon gång får tiden utvisa.

Här är receptet på mjölkchokladkladdkakan:

150 g mjölkchoklad
150 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på botten av en springform, cirka 24 centimeter i diameter. Fäst papperet genom att spänna fast ringen.

Hacka chokladen. Smält smöret. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt socker och ägg, rör ordentligt. Blanda i mjölet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 18-20 minuter. Låt svalna minst tre timmar före servering. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

2 kommentarer: