torsdag 2 maj 2013

Livsfarlig lakritsfudgekaka och planeringsmöteDagen gick i en rasande fart. Det började med personalmöte på centralredaktionen där vi fick det dramatiska beskedet att konkurrenttidningens alla lokalredaktioner läggs ned senare i år. Ett tråkigt besked för alla de kollegor, även om de också är konkurrenter, som kommer att bli av med jobbet. Det blir en annorlunda arbetssituation framöver, på flera sätt.

Efter jobb och dagishämtning bar det av hem till syster för kombinerat planeringsmöte och fika. Vårt än så länge hemliga lilla projekt börjar ta form och snart kan vi berätta vad det handlar om :)

Det är från syrrans hem som dagens bilder är hämtade. Receptet på dagens fika har sitt ursprung hos Made by Mary. Kakan rekommenderas starkt!

Livsfarlig lakritsfudgekaka

Botten:
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1-2 msk lakritsgranulat

Fudgeöverdrag:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
3 msk sirap
100 g mörk choklad
80 g smör
1-2 msk lakritsgranulat

Kakao till dekoration

Täck botten på en springform med bakplåtspapper och smöra formen noga. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och lakritsgranulat i en skål.

Smält smöret och låt det svalna. Gör kaffet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, cirka fem sekunder.

Rör ned det kalla kaffet och sikta ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet. Häll i det avsvalnade smöret.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen, cirka 18-20 minuter. Kakan ska vara dallrig i mitten. Låt kakan svalna på galler och ställ den sedan i kylskåpet.

Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt koka i cirka fem minuter och rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen. Rör ner lakritsgranulatet när det är en minut kvar av kokningstiden.

Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan. Låt kakan vara kvar i formen. Låt den svalna i rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet över natten.

Pudra eventuellt kakan med kakao strax innan servering. Kakan är bäst dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar