onsdag 1 maj 2013

Värme och kolatårta med jordgubbar

En avbruten pelargon hamnade i en glasburk i badrummet
Kolatårta med jordgubbar blev det till förmiddagsfikat
De kunde ha smakat mer jordgubbe men det blev bra ändå
Tulpanerna på väg att slå ut i landet
Så sant. Ur boken "Drömmen om en vit trädgård"
Snart blommar syrenerna, som är början till en berså vid uteplatsen
Blommig sked från Cath Kidston

Vilken dag det har varit! Så avkopplande och skön men ändå har vi hunnit med så mycket. Här har till exempel rensats ogräs i mängder, bambun har klippts ned, all tvätt i tvättstugan är tvättad och hängd ute och den gamla boden i trädgården som ska bytas ut till en ny är äntligen tömd (förstår inte hur man kan få in så mycket saker på så liten yta, i den nya boden ska det bli bättre ordning).

Dessutom hann vi med både fika i trädgården på förmiddagen och fika på ett kafé vid vattnet under eftermiddagen. Ingen kan tro att jag håller slanka linjen just nu, men undantag måste man få göra när det är en sådan fin, varm och underbar dag - och så har jag ju hållit igång i trädgården en hel del :)

Det händer otroligt mycket i trädgården nu när värmen har kommit. Varje dag slås man av hur mycket som är på väg upp i trädgårdslanden och hur grönt allt börjar bli.

Kolatårtan med jordgubbar som vi hade till fikat idag har jag gett receptet på förut, fast då var det med banan i. Så här gör man:

Smält 125 gram smör. Smula 13 digestivekex och blanda med smöret. Tryckt ut massan i en form med löstagbar kant. Bred ut karamelliserad mjölk (finns ofta färdig i affärerna numera, annars tar man en burk kondenserad mjölk och kokar burken i 2,5 timmar. När den har svalnat är den förvandlad till kolakräm och färdig att använda) över kexbotten. Vispa 2,5 dl grädde och bred över. Toppa med jordgubbar och hackad dajm. Klart. Använder man banan istället för jordgubbar så skivar man den och lägger mellan kolakrämen och grädden.

2 kommentarer:

 1. Hej Åsa!

  Så många härliga o vackra bilder du bjuder på, förstår att ni hann mycket under denna dan:) Och tårtan måste jag absolut prova, ska bara införskaffa en sån form först...Är det nya trädgårdsmöbeln som syns där? Kanonfin!!!

  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva, vad roligt att du tycker det :) Ja, det är nya trädgårdsmöbeln, blev jättenöjd med den!

   Kram

   Radera