lördag 27 juli 2013

Poolbad och krämkaka med knorr


I dag har det blivit både födelsedagsfirande och poolbad. Några till mig väldigt närstående fick den goda idén att anlägga en riktig pool och den har vi premiärbadat i idag. 21 grader och inga alger och bara blå botten - då trivs även en landkrabba som jag :)

Födelsedagsfikat som mamma bakat var alldeles fantastiskt gott och jag bara måste dela med mig av receptet på krämkaka med knorr, eller "gris" som den faktiskt mest kallas.

Rosorna är fotograferade i mina föräldrars trädgård och den vackra buketten kom med blombud när vi satt i trädgården och födelsedagsfikade och pustade i den 28-gradiga värmen.

Krämkaka med knorr (två stycken)

En halv sats vetedeg, se grundrecept längre ned

Toscasmet:
100 g smör
125 g socker
25 g vit sirap
125 g flagad mandel

Fyllning:
Smörkräm (se recept nedan)
Vaniljkräm (se recept nedan)

Kavla ut vetedegen till två runda plattor, cirka 1,5 centimeter tjocka, och låt jäsa på plåt 35 minuter.

Blanda ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud på svag värme tills smeten tjocknar. Låt svalna. Bred sedan ut den över kakorna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda i 200 grader cirka 15 minuter, tills toscasmeten blivit gyllenbrun. Låt vetebröden svalna och dela sedan varje bröd i två bottnar.

Blanda smörkrämen med lika mycket vaniljkräm. Lägg ihop bröden med kräm emellan. Klart!

Recept vetedeg (observera att till receptet räcker det med en halv sats):

100 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
cirka 1 kilo vetemjöl
1 ägg
1 ½ dl socker
3/4 tsk salt

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk så att jästen löser sig. Smält smöret och blanda med mjölken till fingervärme. Häll denna över den lösa jästen och blanda i övriga ingredienser. Låt jäsa i 40 minuter.

Vaniljkräm:
65 g socker
3 ½ dl mjölk
2 ägg
40 g vetemjöl
vaniljsocker efter smak

Häll socker och cirka två deciliter av mjölken i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning. Blanda övriga ingredienser med resten av mjölken och vispa ned i den varma mjölkblandningen. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av spisen och kyl krämen snabbt. Strö lite socker över så bildas ingen hinna på krämen.

Smörkräm:
330 g rumsvarmt smör
130 g rumsvarmt kokosfett
65 g florsocker
2 ägg
100 g socker
½ dl vatten

Vispa smör, kokosfett och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i sänder. Koka socker och vatten till lite simmig konsistens, cirka 118 grader.
Häll sockerlagen i en tunn stråle i smörkrämen under vispning. Vispa 10-20 minuter tills krämen är riktigt luftig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar