torsdag 1 augusti 2013

Maränger och turkost






Nyligen beställde jag hem lite turkos hushållsfärg och nu blev det äntligen av att jag testade den. Jag hällde ett par droppar i en marängsmet. Resultatet blev en vacker ljusblå färg som tyvärr inte riktigt kommer till sin rätt på bilderna.

När man gör maränger och även macroner ska man komma ihåg att det färdiga resultatet brukar få lite svagare färg än vad smeten hade, så vill man ha färgglada maränger eller macroner får man ta i lite extra.

Det finns en hel del marängrecept, här är ett av de enklaste. Ättikan stärker äggvitan så att smeten blir mer styv.

Maränger

3 medelstora äggvitor, cirka 1 dl
2 dl socker
några droppar ättiksprit
eventuell hushållsfärg

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna med ättikspriten och 1 deciliter av sockret till hårt skum. Droppa i eventuell hushållsfärg. Vänd försiktigt ned resten av sockret. Klicka eller spritsa ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills de blir lätta och släpper papperet, cirka 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar