fredag 9 augusti 2013

Rocky roadglasstårta med varm fudgesåsTidigare i år kom Linda Lomelino ut med en glassbok och ett av hennes egna absoluta favoritrecept är rocky road-glasstårta med varm fudgesås. Efter att ha gjort den förstår jag varför :)

Fudgesåsen kan man förstås göra och äta till vilken glass som helst.

Rocky roadglasstårta

1 dl kakao
2 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gram)
2 tsk vaniljextrakt
50 g jordnötter (ca 1 dl)
50 g chokladknappar och jordnötssmörknappar (jag hade inga jordnötssmörknappar utan tog bara choklad, jordnötssmörknappar kan man hitta i affärer som säljer amerikanska livsmedel)
30 g minimarshmallows

Kexbotten:
150 g oreokex (10-11 stycken)
150 g digestivekex (10 stycken)
100 g smält smör

Topping:
½ sats varm fudgesås (se recept nedan)
Hackade jordnötter
Chokladknappar, jordnötssmörknappar
Minimarshmallows

Varm fudgesås:
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 msk sirap
50 g hackad mörk choklad
25 g smör

Glassen: Värm kakao och mjölk i en kastrull tills kakaon är helt upplöst. Blanda med grädde, kondenserad mjölk och vaniljextrakt. Ställ in skålen i frysen för att få blandningen att tjockna. Hacka jordnötterna och blanda dem med chokladknappar, jordnötsknappar och minimarshmallows i en skål. Ställ åt sidan.

Kexbotten: Mixa kexen till fina smulor. Blanda med det smälta smöret och tryck sedan ut massan i botten av formen (använd en springform som rymmer cirka 1,7 liter) och upp på kanterna. Ställ in i frysen och låt stå cirka 30 minuter.
När glassen har tjocknat lite i frysen, blanda i jordnötsblandningen och häll sedan glassmassan över kexbotten. Täck med plastfolie och låt stå i frysen igen i cirka 6 timmar eller över natten.

Fudgesåsen: Värm grädde, socker och sirap på medelvärme tills det börjar sjuda. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad och smör. Rör sedan tills allt har smält.

Topping: Ringla varm fudgesås över tårtan. Dekorera med hackade jordnötter, chokladknappar, jordnötssmörknappar och minimarshmallows. Servera direkt eller ställ in i frysen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar