lördag 3 augusti 2013

Rosigt och crispigt

Härligt ljusrosa rosor i mina föräldrars trädgård
Crisptårta med smörkräm

Eftersom jag tycker om de flesta bakverk är det svårt att utnämna den absoluta favoriten. Men till favoriterna hör crisptårta med smörkräm, perfekt att baka om det är många som ska vara med och kalasa. Tårtan blir stor som en halv plåt, vill man göra den större gör man en dubbel sats.

Crisptårta

Marängbottnar:
4 äggvitor
2 dl socker
4 droppar ättika
3 dl ricecrispies (frukostflingor)

Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker

Separera äggulor och vitor. Vispa äggvitor och socker i cirka tio minuter. Tillsätt ättikan och vispa ett par minuter till. Rör ned ricecrispies. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 125 grader längst ned i ugnen cirka 1,5 timmar.

Blanda allt utom smöret och vaniljsockret i en kastrull. Koka till en jämn och tjock smet, det tar ett par minuter. Rör hela tiden. Ta kastrullen från spisen och rör ned vaniljsockret och smöret klickvis.

Dela marängbotten i två halvor. Bred ut ett lager smörkräm och ett litet lager vispad grädde på den undre bottnen. Lägg den andra halvan ovanpå och bred på vispad grädde. Om man vill kan man garnera med till exempel jordgubbar, kiwi eller mandarinklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar