söndag 22 september 2013

Afternoon tea i Ällebäck
Det finns olika sätt att äta scones på, antingen kör man Devonstilen och lägger clotted cream under sylten, eller så gör man som i Cornwall och har sylten underst.


I dag har vi varit lite engelska av oss. Vägarna bar nämligen till lilla Ällebäck utanför Nybro där vi drack "afternoon tea" på The Tea Room, mitt ute i den småländska skogen. Det kan ju låta lite snobbigt med afternoon tea kanske, men himmel så mysigt det var!

Det är ett svenskt-engelskt par som har öppnat detta och trots att det ligger där mitt ute i skogen hittar många dit och det är verkligen värt ett besök.

De har skapat en engelsk tesalong och vill med den få besökarna att glömma världen utanför och bara mysa och må bra. Inte svårt alls, man riktigt njuter när man sitter där framför den tända brasan och varma scones serveras.

Det finns mer än 20 sorters te att välja på och det serveras även kaffe, smörgåsar och kakor i gammaldags stil med vintagekänsla. Men, specialaren får man inte missa, scones med clotted cream och sylt. Allt är dessutom bakat med ägg från ägarnas höns som springer fritt på gården.

Clotted cream är en slags tjock grädde som framställs genom att man hettar upp opastöriserad mjölk som sedan får vila i kärl några timmar medan grädden stiger till ytan. En riktig favorit bland engelsmännen verkar det som, ett företag i Cornwall producerar dagligen cirka 25 ton clotted cream.

Det var för övrigt under 1700-talet som te blev Storbritanniens mest populära dryck. Det ersatte ale som dracks till frukost och gin som dracks närsomhelst på dagen.

Enligt uppgift var det den sjunde hertiginnan av släkten Bedford, Anna, som introducerade afternoon tea då hon började bjuda in vänner att dricka te med lite lättare tilltugg på eftermiddagarna.

6 kommentarer:

 1. Gud så mysigt det låter! Får kanske hitta någon att dra med mig på afternoon Tea nån gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Frida, det tycker jag absolut att du ska göra :) Perfekt en regnig höstdag till exempel!

   Radera
 2. Vilket trevligt ställe där får vi nog göra ett besök var det lider.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Meta, det är kul med lite annorlunda ställen. Ha en härlig vecka du också! Kram Åsa

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, det var en riktig pärla att besöka :)

   Radera