fredag 20 september 2013

Äppel- och vaniljtrifle


Den här goda triflen bjöd min syster på när vi fikade i går. Den passar perfekt nu när träden dignar av äpplen. Receptet räcker till fyra portioner.

Äppel- och vaniljtrifle med karamelliserade mandlar

Karamelliserat mandelkross:
100 g strösocker
100 g mandlar

Vaniljkräm:
100 g mascarponeost
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 msk strösocker

Äppelchutney:
3 stora äpplen
Saft från en lime
0,5 msk malen kanel
1,5 msk strösocker
1-2 msk smör
1 stor nypa malen muskotnöt

Kolasås

1. Karamelliserat mandelkross: Smält sockret i en vid kastrull tills det är bärnstensfärgat. Häll i mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. När mandlarna svalnat så grovhackar man dem med kniv och mixar sedan sönder dem lite till.

2. Äppelchutneyn: Skala äpplena, ta bort kärnhuset och tärna äpplena i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med limesaften. Smält smöret i stekpannan och stek äpplena mjuka tillsammans med kanel och socker. Tillsätt muskotnöten de sista sekunderna. Låt svalna något under tiden som du gör vaniljkrämen.

3. Vaniljkräm: Blanda mascarponeosten med vaniljsockret. Dela äggulan från vitan och vispa äggvitan till ett fast skum, ställ åt sidan. Vispa äggulan tillsammans med strösockret tills det är vitt och pösigt. Blanda med mascarponeosten. Vänd till sist ner den vispade äggvitan.

4. Fördela mandelkrosset i fyra glas, toppa med äppelchutney. Klicka över vaniljkrämen och ringla lite kolasås över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar