söndag 15 september 2013

Cookies med apelsin och hasselnötter



Dessa godingar var vad jag delvis ägnade gårdagen åt i köket. Receptet är Leila Lindholms och det är ett av hennes favoriter.

Chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter

150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Rivet skal från en apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
200 g mörk choklad (70 %)
100 g hasselnötter

Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna cirka tio minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk (detta eftersom skalet kan smaka lite bittert).

Riv skalet på apelsinen. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och det rivna apelsinskalet krämigt. Rör i ägget.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned det i smeten för hand. Hacka chokladen grovt och blanda den och hasselnötterna i smeten (enligt receptet ska hasselnötterna vara hela men jag hade hackade).

Klicka 1-2 matskedar smet med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och platta till klickarna lite. Tänk på att de flyter ut en del. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

2 kommentarer: