söndag 22 september 2013

Första hjälpen till muffinsbakaren


Ofta har jag ett gäng minimuffins eller vanliga muffins i frysen, perfekt att ta fram om det kommer oväntat besök. Dem förvandlar man lätt till små cupcakes. Det är bara att blanda philadelphiaost och lite nutella och sedan spritsa på om man vill göra det enkelt för sig.

När jag bakar muffins använder jag gärna små silikonformar för minimuffins. Det finns så många fina pastellfärgade till exempel, de ger fin form på muffinsen och hindrar att de flyter ut och blir platta.

Använder jag pappersformar sätter jag dem alltid i en muffinsplåt för att få en bra form på dem. Har man ingen muffinsplåt kan man alltid testa att ta dubbla pappersformar för att ge bättre stadga.

För att smeten ska bli så bra som möjligt gäller det att blanda alla torra ingredienser noga tillsammans innan man tillsätter dem till smeten. Helst ska man sikta ned mjölblandningen i socker- och äggsmeten, och absolut inte vispa utan vända ned mjölet. Då får man luftigare muffins och slipper sådana som är sega och gummiaktiga.

Man ska undvika att vispa ned mjölet i en smet som det är bakpulver i. Då drar man nämligen ut glutentrådarna vilket ger den där gummiaktiga och lite kompakta konsistensen. Vänd ner försiktigt och rör inte om för länge.
Däremot ska man vispa ägg och socker ordentligt innan man blandar i de torra ingredienserna.

Testa med en provsticka om muffinsen är klara. Man kan också trycka till dem lätt med fingret. Om muffinsen "fjädrar tillbaka" är den klar.

Har man gräddat för kort tid sjunker den gärna ihop. Det kan man dock rädda genom att stoppa i något gott, kanske en lite chokladbit, och sedan spritsa frosting över så ser det genast lite roligare ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar