tisdag 24 september 2013

HusmorsknepDet finns en uppsjö av gamla husmorsknep att ta till i olika sammanhang. När jag letade runt lite på nätet hittade jag bland annat de här nedan. I våras skrev jag om en del andra tips, dem hittar ni här. Har ni egna bra husmorstips får ni gärna dela med er!

* En rostig gjutjärnspanna blir fin igen om man först gnuggar in den med salt och lite vatten så att man får bort rosten. Sedan tar man matolja och gnider in i pannan, låt den gärna stå med oljan över natten. Därefter torkar man bort den överflödiga oljan.

* Om såsen blir för salt kan man lägga i några bitar skalad rå potatis som får puttra med i 20 minuter, då suger potatisen åt sig en hel del av saltet.

* Presenttips till ungdomen som flyttar hemifrån: Samla dina (eller kanske snarare ungdomens) favoritrecept i en bok. Antingen skriver man ned dem i en finare anteckningsbok eller så kan man göra en receptbok själv på någon av alla de sajter där man bland annat kan ta fram egna fotoböcker. Personligare än så kan det knappast bli!

* Torrt bröd kan man köra i mixern och så får man ett perfekt ströbröd.

* Ta bort rester i mikrovågsugnen genom att placera en skål med vatten och några skivor citron i mikron. Kör på 600 watt i 30 sekunder. Torka ur.

* Unken avloppsdoft kan man bli av med genom att koka 2 deciliter vinäger och hälla ner i vasken. Låt det verka i 15 minuter innan du spolar.

* Grovt salt är bra mot olika beläggningar. Till exempel en smal vas kan man få ren genom att blanda grovt salt och ättika till en grötliknande konsistens och sedan låta detta stå och dra i vasen ett tag innan man sköljer ur.

* Porslinsdiskhoar har blivit väldigt populärt men det gäller att hålla efter så att de inte ser gråa och trista ut. Pudra på citronsyra och låt verka, skölj sedan så blir den ren och fin igen.

* Överbliven äggvita kan man frysa in. Bara att tina och vispa upp till maräng sedan.

* Bränner man sig kan man ta äggvita på, det lindrar.

* Har du en ostkant över? Riv och frys in.

* Är frukten på väg att bli gammal? Frys in den och använd till smoothies.

2 kommentarer: