söndag 13 oktober 2013

Oemotståndlig


Den här bilden mötte mig i tidningsstället i affären i veckan och då var det liksom kört, det går inte att bara gå förbi den. Äntligen kom andra numret av tidningen Söta desserter och jag blev verkligen inte besviken. En hel tidning med nya dessertrecept!

Vad sägs om recept som "hasselnötssockerkakor med karamellsås och vaniljglass", "kolapaj med ingefära, havssalt och karamelliserad banan", "saffranspannacotta med chokladtryffel" eller "karamellpudding med brownie och fudge"? Oemotståndligt eller hur?

Karamellpuddingen tänker jag testa fortast möjligt, och här har ni receptet om ni vill göra detsamma:

Karamellpudding med brownie och fudge (fyra portioner)

1,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 dl strösocker
1 msk vatten
Rivet skal av en apelsin

Karamelliserade popcorn:
0,5 dl strösocker
0,5 msk vatten
2 dl poppade popcorn
4-5 droppar pressad citron

Till servering:
4 msk karamelliserad mjölk (man kan också köpa söt kondenserad mjölk och koka den i oöppnad burk i tre timmar i en kastrull med vatten som täcker burken)
2 dl lättvispad grädde
1 bit brownie eller kladdkaka
4 fudgekolor (kan köpas i lösvikt)

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i minst fem minuter. Dela vaniljstången på längden och lägg stången och fröna i en kastrull. Häll på grädden och tillsätt saltet. Värm grädden och dra kastrullen åt sidan.

Smält socker och vatten till en karamell i en separat kastrull. Lägg i apelsinskalet i grädden. Häll lite i taget av gräddblandningen i karamellen och sjud ihop allt. Sila grädden så att skalen försvinner.

Lyft upp gelatinet och lägg det i den varma karamellgrädden. Rör om tills gelatinet har smält. Låt det svalna något och häll sedan upp i portionsglas. Ställ i kylen tills det har stelnat, vilket tar 2-3 timmar.

Karamelliserade popcorn: Smält socker och vatten till en ljus karamell i en ren och torr stekpanna. Vänd hastigt i popcornen, droppa i citronen, rör om och häll upp dem på ett bakplåtspapper. Separera dem med en gaffel innan de stelnar eller bryt i bitar när de har stelnat.

Till servering: Blanda kondenserad mjölk med den vispade grädden. Lägg en sked i varje glas. Skär brownien och fudgen i små tärningar och lägg dem ovanpå. Toppa med karamelliserade popcorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar