lördag 19 oktober 2013

Sötvarning


Sötvarning utfärdas för den här pajen, men god är den! Havssaltet är verkligen pricken över i:et. Enligt ursprungsreceptet som jag hittade i senaste numret av tidningen Söta desserter kan man servera karamelliserad banan till, men det hoppade jag över den här gången.

Receptet är också egentligen avsett för åtta minipajer, men jag gjorde en enda stor.

Kolapaj med ingefära, havssalt och karamelliserad banan (åtta minipajer)

Mördegsbotten:
1 1/4 dl strösocker (100 g)
200 g smör
ca 5 dl vetemjöl (300 g)

Till formarna:
5 dl torkade ärtor för att hålla degkanterna på plats i pajformarna under gräddningen

Kolafyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2-3 cm färsk finriven ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt

Karmelliserad banan:
2 oskalade bananer
2 msk strö- eller råsocker

Mördegsbotten: Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda till en jämn mördeg. Låt den vila i plastpåse i kylen i en timma. Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen och smörj 8 små pajformar (7-8 cm i diameter). Klä dem med degen. Nagga botten med en gaffel. Skär till den övre kanten för att få den jämn. Fyll formarna med torkade ärtor. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Häll ut ärtorna.

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, ingefära och vaniljsocker. Koka upp till en temperatur på 120-122 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid i botten. Häll kolan i pajskalen och låt svalna. Strö över lite salt.

Karamelliserad banan: Dela bananerna på längden och på mitten. Lägg dem på en plåt och strö över socker. Bränn dem med en gasolbrännare eller grädda dem högt upp i ugnen på 275 grader grillvärme i några minuter tills sockret smält. Håll koll hela tiden för det går fort mot slutet. Servera pajerna med vispad grädde och bananerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar