måndag 18 november 2013

Bakad chokladkräm


Det här är en chokladdröm för den som verkligen älskar choklad. Jag hittade receptet nyligen och enligt originalet kan man gärna servera denna bakade chokladkräm med grädde och råmarinerade päron, fast vi hade grädde och hallon.

Kaffepulvret i smeten ger extra god smak tycker jag. Det gäller dock att se till så att den inte är inne för länge, eller för lite som i vårt fall. Hade jag låtit den stå inne ett par minuter till hade den säkert varit perfekt bakad. Men den slank ju ner ändå. Receptet räcker till sex stadiga muffinsformar eller små portionsformar.

Bakad chokladkräm

Sätt ugnen på 225 grader. Smält 100 g smör. Bryt 150 g mörk choklad i bitar och låt dem smälta i smöret tillsammans med 1 msk snabbkaffepulver.

Vispa 3 ägg och 1,5 dl socker pösigt. Blanda ner i chokladsmeten. Häll upp i smorda ugnssäkra portionsformar eller i stadiga muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten.

Låt svalna innan servering.

Råmarinerade päron

Skala och skär ett stort päron i bitar. Blanda med 2 msk färskpressad citronjuice, 1-2 msk Cointreau och 1 msk socker. Låt marinera cirka 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar