söndag 22 december 2013

Hemligheten med knäcken


Knäck är det åratal sedan jag kokade, fast jag tycker väldigt mycket om det. Det gäller att få till den rätta konsistensen så att den inte blir så där stenhård. Det finns ju roligare saker att lägga pengarna på än tandläkarbesök.

Hemligheten ligger i att koka knäcken lagom länge. Så här ska temperaturen vara på smeten om den ska bli som just du vill ha den:

122 grader: Knäcken blir ganska mjuk

125 grader: Knäcken blir seg och ytan blir inte hård

126-130 grader: Knäcken blir segare och lite hård

130-145 grader: Knäcken blir som hård kola men är lite seg i mitten

150-160 grader: Knäcken blir som hårda karameller

2 kommentarer:

  1. 160 grader! Hur länge måste man hålla på då? Det tog oss en dryg timme att få upp temperaturen till 120 grader och då gav vi oss och det blev en härligt seg knäck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte en aning ärligt talat, det beror ju lite på vad man har för gryta också. Jag kokade fudge till 116 grader i går och jag skulle uppskatta att det tog cirka 15 minuter.

      Radera