söndag 8 december 2013

Julmarknad i nästan översvämmat Pataholm

Det råder högvatten och många av hagarna runt Pataholm står just nu under vatten. De här bryggorna brukar i vanliga fall befinna sig en bra bit över vattenytan
Att äta ostkaka på julmarknaden har blivit en av våra traditioner. Just i år hade den dock inte hunnit tina riktigt...
En av de speciella salarna i de gamla husen där hembygdsföreningen bjuder på fika varje julmarknad

Ett av flera vackra hus i den gamla köpingen

Det mesta var sig likt på julmarknaden i Pataholm, förutom att en stor del av omgivningarna stod under vatten eftersom det är så högt vattenstånd just nu.

Det är inte bara för oss som det har blivit tradition att åka dit varje år. Man känner igen många av besökarna från år till år, och detsamma gäller hantverkarna som har försäljning. Det är ytterst sällan som någon ny försäljare dyker upp här, de "gamla" håller fast vid sina platser. Och det kan man förstå, för en mysigare miljö för en julmarknad är svårt att hitta.

Förutom att vi traditionsenligt åt ostkaka (dock kall i år eftersom någon hade glömt att tina dem i tid) blev det några inköp av bland annat surdegsbakat bröd med kummin från Hildegårdens lilla bageri i utkanten av kommunen och brända mandlar från en av de lokala karamellfabrikerna.

Just nu faller snön igen utanför fönstren och jag har just ugnsstekt julens köttbullar. Det är så otroligt mycket smidigare att göra dem i ugnen och man slipper stekoset. Snart väntar gårdagens avsnitt av fina serien Downtown Abbey.

2 kommentarer:

 1. Ja förstår att det var mysigt, Pataholm är ju en riktig idyll....sommar som vinter!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, köpingen har verkligen sin tjusning oavsett årstid! Kram Åsa

   Radera