söndag 15 december 2013

Tredje advent och julpyntande


En liten favorit som hänger i granen varje år
Klart att en baknörd har en julgransprydnad i form av en tårta i granen :)

Man ska inte svära så här nära jul (eller helst inte alls faktiskt) men ibland är det svårt att låta bli. Som när man verkligen anstränger sig för att få granen rak i julgransfoten och ändå lutar den hur mycket som helst. Min envishet brukar räcka i vanliga fall men nu har jag gett upp och inväntar sambon som har söndagsöppet i sin butik.

Mellan införskaffning av julgran, framtagande av julpynt och middagsfixande hann jag se ett halvt avsnitt av Leila Lindholms julprogram som visas i repris. Där gjorde hon underbar lakrits- och chokladkolafudge, den kommer definitivt att bli gjord här hemma också under veckan som kommer. Här är receptet:

Leilas lakrits- och chokladkolafudge

2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70 procent
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver

Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. När temperaturen stiger till 112 grader ska man vara försiktig och sänka värmen lite eftersom det går fort upp till 116 grader sedan.

Vid 116 grader så tar man av kastrullen från värmen, tillsätter choklad, kakao och lakritspulver och vispar ut detta i grädden.

Tillsätt smöret i klickar i omgångar.

Klä en brödform med kant (cirka 10x20 centimeter) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär sedan upp i små bitar. Det blir cirka 24 stycken.

4 kommentarer:

 1. Festlig juletrepynt!
  Ikke alltid så lett å få treet til å stå rett, nei...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det krävdes en hel del ansträngningar för att få till en rak julgran i år, även när vi hjälptes åt. Men till sist blev det bra!

   Radera
 2. Så fint julpynt, älskar den lilla tårtan:) Kram Eva

  SvaraRadera