lördag 7 december 2013

Vintervacker

Azalea

Azalean är en av mina favoritblommor, inte minst så här kring juletid. Vit och vacker är den. Det gäller bara att komma ihåg att sätta den i vatten med jämna mellanrum så att den hinner suga åt sig det den behöver...

Så var det helg igen och det är flera roliga saker inbokade. Bland annat ska vi på julbord. Det första jag brukar spana in när jag kommer till ett julbord är själva efterrättsbordet. Då vet man ungefär hur mycket man kan äta av julmaten för att orka med de goda desserterna!

Det äldsta julbordet härstammar faktiskt från vikingarnas midvinterblot. Det var först i början av 1900-talet som julbordet började utvecklas allt mer. Innan dess tillhörde lutfisk, sylta, dopp i grytan, julkorv och gröt de traditionella rätterna, men vid den här tiden började det tillkomma allt fler rätter.

Man kanske tror att köttbullar funnits med länge på julbordet, men det var först under 1970-talet som dessa blev populära i detta sammanhang. Och först efter första världskriget blev det populärt att äta julbord på restaurang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar