måndag 27 januari 2014

Chokladtemperering


Inför veckans kalas har jag gjort en del dekorationer i choklad. Det är ju jättesmidigt att hälla smält choklad i silikonformar av olika slag.

För att det ska bli bra räcker det inte bara med att smälta chokladen och sedan hälla i den, man behöver temperera den. Den metod som jag tycker är enkel och bra att använda är den här som jag beskriver nedan. Det är olika temperaturer för olika typer av choklad, så välj rätt. Här finns det mer att läsa om att temperera choklad. Dessutom har stjärnkonditorn Mia Öhrn skrivit om det som hon kallar för "tempereringsfanskapet" här om man vill läsa ännu mer.

Temperera mjölkchoklad:
Bryt chokladen i mindre bitar. Värm halva mängden till 45 grader i mikron eller använd vattenbad (se till så att det inte kommer vattenånga i chokladen). Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 25-27 grader. Värm sedan upp den till 30 grader.

Temperera mörk choklad:
Bryt chokladen i mindre bitar. Värm halva mängden till 48-50 grader i mikron eller använd vattenbad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm upp den till 31 grader.

Temperera vit choklad:
Bryt chokladen i mindre bitar. Värm halva mängden till 45 grader i mikron eller använd ett vattenbad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 25-29 grader. Värm upp den till 29 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar