torsdag 30 januari 2014

När ugnen startar...

Myrsine africana

... igen efter att ha blivit lagad någon gång nästa vecka så ska jag baka lakritsfudgekaka för två. Som jag berättade i går fanns receptet med i senaste numret av Hembakat och bakom receptet står matstylisten och matfotografen Maria Strömberg som driver den populära bloggen Made by Mary.

I tidningen finns också ett intressant reportage om Maria och om hur hon gav upp sin dåvarande karriär och blev professionell matbloggare sedan hon 32 år gammal drabbats av en stroke.

När hon kom hem från sjukhuset kände hon så starkt att hon ville göra en revision av sitt liv. Hon skrev ner allt som hon ville att hennes liv skulle innehålla och därefter fokuserade hon på att komma närmare sitt drömliv.

Egentligen är det nog en sådan sak som alla skulle göra någon gång i livet. Sätta sådant som man vill att ens liv ska innehålla på pränt och sedan se vad man kan göra för att det ska bli så. Sedan går ju inte alla drömmar att genomföra, men det kan nog vara viktigt ändå att ställa frågan till sig själv.

Till er som har en fungerande ugn, här är receptet på Marias lakritsfudgekaka:

Lakritsfudgekaka för två (fast det är sex portioner)

175 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 rågad msk lakritsgranulat
1 nypa salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Chokladsmörkräm:
180 g smält choklad (56 procent)
100 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 180 grader. Klä tre formar, 10-11 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Smöra bakplåtspapperet så lossnar den kladdiga kakan lättare.

Vispa smör och socker. Sikta ner kakao. Vispa ytterligare i några sekunder. Rör ner sirap, lakritsgranulat och salt.

Tillsätt äggen, ett i taget. Rör tills smeten är jämn innan du tillsätter nästa. Sikta ner mjölet och vänd ner det i smeten.

Fördela smeten i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen i 20-25 minuter. De ska fortfarande vara lite dallriga i mitten. Täck dem med bakduk och låt dem svalna på galler.

Chokladsmörkräm: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna till rumstemperatur.

Vispa smöret i någon minut tills det är vitt och krämigt. Tillsätt försiktigt chokladen under konstant vispning tills smörkrämen har blivit len och fluffig.

Fördela chokladsmörkrämen i fördjupningen på kakorna, bred gärna ut den lite slarvigt. Strö lite lakritsgranulat på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar