måndag 24 februari 2014

Månadens sötsak - Kanelkaka


Det nya temat för utmaningen Månadens sötsak hos bloggen Söta saker är vardag. Den här kakan kan förgylla fikat vilken vardag som helst. Men ärligt talat så passar den även för festligare tillfällen, för den brukar göra succé.

Kanelkaka

175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil eller filmjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Smör och ströbröd till formen
2 msk smör

Fyllning:
1 dl socker
3 msk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda ner äggen ett i taget, därefter gräddfilen.

Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten, rör om tills smeten blir len och fin.

Blanda socker och kanel och ställ åt sidan. Smöra och bröa en 1,5-liters form. Häll i hälften av smeten. Strö över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö sedan över resten av kanelsockret. Klicka ut två matskedar smör ovanpå.

Baka i ugnen i 45-60 minuter, kolla med provsticka så att den är färdig.

2 kommentarer: