onsdag 28 maj 2014

Chokladtårta med extra allt


Sjuårige sonen ville absolut göra min födelsedagstårta i år, och först vägrade han använda recept, men till slut lyckades jag övertyga honom om att det är rätt bra att ha ett recept att följa när man bakar.

Jag hittade ett recept på chokladtårta med chokladglasyr. Glasyren valde han bort och i stället blev det en chokladtårta med extra allt kan man säga. Jag tror att han hittade varenda strösselburk i lådorna. Resultatet blev både charmigt och personligt och under lagret av strössel dolde sig en riktigt god chokladtårta.

Chokladtårta med chokladglasyr

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
3 msk kakao
80 gram siktat vetemjöl (knappt 1,5 dl)

Smält smöret. Stäng av värmen, lägg i chokladen och låt den smälta.

Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt riktigt pösigt. Häll i chokladsmöret och rör om. Pudra i kakao och blanda. Sikta vetemjölet över smeten och vänd försiktigt ned det.

Häll smeten i en smord och mjölad springform. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 25-40 minuter beroende på ugn och storlek på formen. Den ska fortfarande vara aningen lös i mitten när du tar ut den.

Chokladglasyr

100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Värm grädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden. Ställ åt sidan så att det får svalna. Förvara den i kylskåp och ta ut den en dryg halvtimma innan den ska bredas på kakan strax innan servering.

2 kommentarer:

  1. Xtra allt..han kan baka den killen ;) Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan han :) Bästa tårtan en mamma kan önska sig! Kram!

      Radera