lördag 10 maj 2014

Mazarintoscakaka


Den här kakan motsvarade förväntningarna. Författaren Denise Rudberg har med receptet i sin nya bok "Mingel och festmat med Denise" som just nu marknadsförs i olika baktidningar. Den är både saftig och knaprig. Och mäktig märkte jag efter att ha tagit en alldeles för stor bit första gången.

Mazarintoscakaka

500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
300 g ägg (ca 5 stycken)
rivet skal av 1 citron
60 g vetemjöl (ca 1 dl)

smör och kokosflingor till formen

Toscatäcke:
300 g blandade nötter (till exempel mandel, valnöt, pistasch, hasselnöt, cashew)
100 g vispgrädde (1 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
140 g ljus sirap (ca 1 dl)
75g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt, klicka i det rumsvarma smöret och rör till en jämn blandning. Rör i ett ägg i taget, rör mellan varje ägg. Blanda ner citronskal och mjöl. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, bröa med kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Toscatäcket: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg och doftar nötigt. Häll över dem på en kökshandduk och gnid bort löst skal. Koka grädde, socker och sirap tills smeten börjar bli kolabrun och tjock. Blanda ner smöret och nötterna och ta kastrullen från värmen.

Ta ut kakan när de 30 minuterna har gått och häll toscablandningen över den. Grädda i ytterligare cirka fem minuter. Låt svalna i formen.

2 kommentarer:

  1. Åh måste testas! Ser verkligen smarrig ut...
    Vi struntar i bikinin i år va?!
    Kramis på dig,
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett väldigt bra förslag Titti! Ha en fin dag :) Kram Åsa

      Radera