lördag 28 juni 2014

Och så en ny variant på jordgubbspaj


Jordgubbarna tryter i växthuset och varje skörd blir nu mindre och mindre. Det var precis så att jag fick ihop till en paj häromkvällen när det var så pass fint väder att det faktiskt gick att sitta ute och fika på balkongen i kvällssolen. Ljuvlig jordgubbspaj är namnet på den här. Observera att vissa av måtten är angivna i koppar och inte deciliter.

Ljuvlig jordgubbspaj

150 g smör
1 ½ kopp socker (en kopp motsvarar 1,5 deciliter)
1 ägg
3 koppar vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Jordgubbar till fyllning (eller äpplen, rabarber, hallon, blåbär eller något annat smarrigt)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smörsmeten. Blanda till en jämn deg.

Ta ungefär 3/4 av degen och tryck ut den i en pajform. Häll över bären eller frukten. Fördela resten av degen över (lägg ut klickar). Grädda i ugnen i 35-40 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

4 kommentarer:

  1. Så gott! Du har en utmaning inne hos mig idag. Kram Stina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för utmaningen, ska fixa det! Ha en fortsatt fin dag, trots regnet :) Kram Åsa

      Radera