torsdag 31 juli 2014

Blixtnedslag


Ibland blir dagen sannerligen inte som man har tänkt sig. I stället för att åka på fika hos kollegan i går fick vi vara hemma och vakta huset. Vi vaknade nämligen till blixtar och dunder och helt plötsligt slog blixten ner i vårt hus. Först märkte vi bara att strömmen hade gått, men strax efter började det lukta bränt på övervåningen så det var bara att ringa efter räddningstjänsten.

De fick fyra larm inom en kvart, ändå var de här snabbt och kom in med rökdykare. Efter att ha letat runt ett tag, bland annat på vinden, kunde de konstatera att det inte var någon brand, tack och lov.

Däremot fick vi ringa elektrikern som också kom snabbt trots att det var flera villaägare som behövde hjälp efter blixtnedslag i kommunen. Sedan fick vi vänta på Eon eftersom det hade gått säkringar i elskåpet ute på gatan, och först därefter kunde elektrikern fortsätta leta fel. Vår elmätare slogs ut helt och eluttag flyttades ut en bit från väggen vid nedslaget. Felet hittades dock inte, utan arbetet fortsätter i dag. Delar av huset är strömlöst, men köket fungerar i alla fall som det ska sedan i går eftermiddag och det är skönt. Då kan man i alla fall laga mat.

Även om en sådan här sak för med sig en massa onödigt arbete så får man ändå vara glad att det inte blev värre än så här och man är oändligt tacksam över att ingen skadades. Dessutom hade jag fem minuter innan blixtnedslaget dragit ut alla sladdar till datorn, tv-apparater och annat, så allt sådant har klarat sig.

Jag har alltid haft respekt för åskan, men nu är den respekten ännu större. Det är verkligen enorma krafter.

2 kommentarer:

 1. Så skönt att det inte blev värre..jag har oxå respekt för åskan och allrahelst när man bor i ett äldre hus på landet med gamla ledningar..då är det inte roligt med såna här åskoväder..det som har varit de sista dagarna nu är riktiga otäcka blixtar..blixtnedslag i ens hus vill man inte uppleva..
  Kram
  //Ewa A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var det verkligen, lite förstörd elektronik kan man stå ut med, det går ju alltid att ordna. Förstår att det känns lite extra oroligt när man bor som du gör vid kraftiga åskväder. Jag har gått och inbillat mig att vårt hus skulle vara rätt så skyddat från blixtnedslag eftersom det står betydligt högre träd runt om och kyrkan dessutom ligger alldeles i närheten, men nu vet man bättre. Kram Åsa

   Radera