söndag 7 september 2014

Söndagar och karamellig vaniljbrylé

Tapeten i bakgrunden var den som jag tapetserade med uppe i tv-rummet för en månad sedan, och som vi även har i vardagsrummen nere. Jag har försökt att ta en lite mer överskådlig bild men eftersom mönstret är ganska diskret syns det inte lika väl då

Söndag blir ofta en av de bästa dagarna på hela veckan på något sätt. Det kan ju ha att göra med att det är enda dagen i veckan som även sambon är helt ledig och att det ofta finns tid för både utflykter, hemmafixande och avkoppling. Vad vi ska ägna hela den här söndagen åt är ännu inte riktigt bestämt.

Gårdagen startade tidigt eftersom sambon skulle i väg och tävla innan jobbet. Vi vaknade allihop vid halv sju-tiden, och trots att vi andra hade sovmorgon blev det att vi gick upp i alla fall.

Under förmiddagen jobbade jag ett par timmar då det som sagt var cruising i Mönsterås. 130 bilar visades upp i kortegen, det var imponerande.

Efter avslutat jobb for vi och badade i pool, 29 grader i vattnet gick inte att klaga på! Fika blev vi också bjudna på.

Kvällen avslutades med tv, glass och chokladsås samt karamelliserade popcorn - inte dumt alls! Egentligen skulle jag ha testat att göra karamellig vaniljbrylé som jag hittade recept på i Buffé men det hanns inte med, kanske blir det i dag i stället. Här har ni receptet som är för sex personer:

Karamellig vaniljbrylé

3 dl mjölk (3 %)
1 vaniljstång
5 ägg
2 dl socker
1 burk sötad kondenserad mjölk

Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön. Sila genom en finmaskig sil. Ställ det åt sidan.

Rör ihop socker och 0,5 dl vatten i en kastrull, låt koka till en gyllenbrun karamell. Fördela karamellen i ugnssäkra portionsformar.

Vispa ner kondenserad mjölk och ägg i mjölken. Häll smeten i formarna. Ställ formarna i en långpanna och fyll långpannan med vatten. Tillaga i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills den precis har stannat. Låt svalna, gärna i kylskåp till nästa dag.

Vid servering vänder man formen upp och ned på ett fat. Dra eventuellt försiktigt med en kniv längs kanten om den inte lossnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar