torsdag 9 oktober 2014

Julia gästbloggar i dag

Mitt namn är Julia och jag har fått äran att dela med mig av ett gästinlägg här på Så Gott Som. Jag har personligen en ganska mixad inredningsstil där jag gillar att kombinera lantliga och romantiska inslag med modernare formgivning. De senaste åren har jag intresserat mig alltmer för dansk design, vilket detta inlägg främst kommer att handla om. Trevlig läsning!

Dansk design kännetecknas främst av stilrena former och avskalad men träffsäker formgivning. Olika träslag blandas med metaller och genomarbetade textilier. Inredningsstilen som går under beteckningen ”dansk design” är ofta modern och enkel i jordnära och ljusa färgskalor med inslag av tidlösa designmöbler och detaljer.

Arne Jacobsen är en av Danmarks mest framstående arkitekter och formgivare. Han tog sin examen 1927 och var sedan verksam fram till sin död år 1971. Han har designat många berömda stolar, såsom ”myran”, ”sjuan” och den ikoniska fåtöljen ”ägget”. En annan känd dansk arkitekt och möbelformgivare är Hans J. Wegner, vars Y-stol på senare tid har fått ett rejält uppsving och blivit omåttligt populär. Talar man om dansk design måste även Georg Jensen nämnas. Jensen var en framstående silversmed och designer vars varumärke fortfarande lever kvar och finns representerat på flera ställen runt om i världen.

Bra butiker i Köpenhamn

Om man är intresserad av Dansk design, vad passar då inte bättre än att besöka den danska huvudstaden Köpenhamn och låta sig inspireras? Jag har varit här vid ett flertal tillfällen, dels för att njuta av den vackra staden men även för att samla inspiration och nya intryck från det design och inredningsmecka som Köpenhamn faktiskt är. Jag berättar här lite närmare om några av mina favoritbutiker.

Exklusivt och klassiskt

På Amagertorv mitt på Strøget ligger möbelbutiken HAY, vilket är ett relativt nytt varumärke med modern och humoristisk design. Ett stenkast därifrån ligger Illums bolighus, vilket är ett exklusivt varuhus där både danska såsom internationella designers möbler och inredningsdetaljer finns representerade. I denna ände av staden, nära Kongens Nytorv, ligger även många andra bra inredningsbutiker och mycket vintage.

Charmig röra på Fil de Fer

En gata du absolut inte får missa är Bredgade, vilket ofta kallas för Köpenhamns ”designgata”. Här trängs nämligen ett flertal vintage- och antikbutiker med större möbelhus. På Bredgade 3 ligger bland annat min vintagefavorit Klassisk som har ett brett sortiment av exklusiva designklassiker från främst 1940-1970 talet. Längre ner på gatan ligger även Designmuseum Danmark.

Trendigt på Casa Shop

På Store Regnegade 2 ligger den trendiga inredningsbutiken Casa Shop med relativt minimalistisk och modern design. På Store Kongensgade 83 A ligger Fil de Fer, en butik som är specialiserad på exklusivt vintage. Här står möblerna staplade på varandra i de många små rummet, så man får vara på hugget så man inte missar något fynd i den charmiga röran.

Wiingard Bohene Interieur

En annan liten bohemisk pärla är Wiingard Boheme Interieur på Gothersgade 39. I den lilla antikaffären kan man fynda vackert porslin och andra fina inredningsdetaljer som gör ditt hem mer personligt. Är man i staden över en Weekend så tycker jag att man ska passa på att bo på Radisson Blue Royal Hotell, hotellet klassas nämligen som världens första designerhotell, då Arne Jacobsen designat och formgivit hela interiören.

Louisiana

En annan favorit är konstmuseet Louisiana, vilket ligger en bit utanför Köpenhamn men är väl värt ett besök då dess häftiga arkitektur, utställningar och skulpturpark är en stor källa för inspiration. Missa inte heller deras shop där man kan köpa snygga affischer och annat fint.

Kort om mig
Mitt namn är Julia Andersson och jag driver bloggen everydaylifestyle. Jag bor med min pojkvän Linus strax utanför Göteborg. Vi har nyligen byggt vårt egna hus och tänkte från början göra allt själv, men sedan föll vi för Huscompagniet som bygger stilrena stenhus. Vi är väldigt kära i vårt nya hem och största delen av vår fritid går till att pyssla i hemmet och sakta men säkert inreda rum för rum. Till sommaren hoppas vi även kunna få till en vacker trädgård. Vår inredningsstil andas mycket dansk design då det går väl ihop med stilen på vårt hus, men vi har även många inslag av mer romantisk och färgglad inredning. Jag gillar att mixa stilrena designmöbler med vintage- och loppisfynd och mer gammeldags ting. Kika gärna in på min blogg för mer inspiration, eller mejla mig på julia.everydaylifestyle@gmail.com om du har specifika frågor gällande mitt inlägg här.
/Julia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar