söndag 14 december 2014

En som vet vad han gör

Favoritkransen hänger på dörren i hallen


Ibland hittar man recept som man blir alldeles lyrisk över, och det hände i går. I veckan såg jag den fantastiska konditorn Magnus Johansson baka i Dessertmästarjuryns julprogram och där gjorde han bland annat lussekatter. Efter att ha testat det är jag tveksam till om jag någonsin kommer att använda mig av något annat lussekattsrecept än hans, för de blev så bra! Saftiga och luftiga och alldeles perfekta. Här kommer receptet:

Magnus Johanssons saffransbullar

Fördeg:
5 dl mjölk, rumstempererad, cirka 18-20 grader
500 g vetemjöl (ca 8 dl)
40 g jäst
200 g strösocker (drygt 2 dl)
1 g saffran (2 påsar)

Efter första jäsningen:
1 tsk salt
500 g vetemjöl
200 g rumstempererat smör

Russin till dekoration, blötlägg dem i vatten så att de inte blir torra i ugnen
Uppvispat ägg till pensling


Blanda ingredienserna till fördegen och bearbeta den i hushållsmaskin i cirka 15 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Fördegen kommer att vara väldigt lös.

När degen har jäst så tillsätts salt och mjöl. Bearbeta degen väl cirka 15 minuter, därefter blandar du i smöret bit för bit.

Forma degen till lussebullar, dekorera med russin och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i 1-2 timmar.

Baka dem i varmluftsugn i 210 grader i cirka 5-8 minuter. Pensla bullarna med ägg direkt när de kommer ut ur ugnen, då blir de blanka och håller sig saftiga längre.

2 kommentarer:

  1. Bakade enligt liknande recept från Roy Fares. Grymt goda bullar blev det!

    SvaraRadera