fredag 2 januari 2015

Chokladkräm med jordnötskrokant och hallon



När vi skulle bestämma oss för en nyårsdessert kunde vi inte komma på någon särskild och då googlade sambon på nätet. Det första han fick upp där var dubbel chokladkräm med jordnötskrokant och bär, och den fick det bli. Och så här efteråt kan jag bara säga att det var ett strålande val, så himla god! Receptet hittar ni lite längre ner.

Gårdagen ägnade vi åt en biltur, lite lek på en is (egentligen en översvämmad gräsmatta intill viken, det kändes tryggt och säkert när det var sex plusgrader och solen sken), ett välbehövligt besök i biltvätten, slappande, städning i källaren och lite annat smått och gott.

I dag bär det först av till rehab i Karlskrona med en hund och framåt eftermiddagen väntar ett kärt återseende när våra grannar som inte bor här permanent dyker upp!

Dubbel chokladkräm med jordnötskrokant och hallon

Mörk chokladkräm:
100 g mörk blockchoklad (55 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde

Vit chokladkräm:
75 g vit blockchoklad
1,5 dl vispgrädde

Krokant:
25 g smör
3/4 dl strösocker
1,5 dl saltade jordnötter

Till servering:
Bär

Chokladkrämen: Hacka chokladen var för sig och lägg i varsin bunke. Koka upp grädden och fördela i respektive bunke under omrörning till en jämn smet. Ställ kallt några timmar eller över natten.

Rör (vispa inte) den mörka krämen med en sked tills smeten tjocknar (det tar en liten stund). Vispa den vita moussen tjock med elvisp. Lägg i spritspåse (eller fördela med sked) och varva i portionsglas.

Krokant: Koka smör och socker i en kastrull tills sockret är gyllenbrunt. Rör då och då. Vänd ner nötterna och koka under omrörning tills sockret har löst sig. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka krokanten.

Lägg bären på krämen och strö på krokanten.

6 kommentarer:

  1. Ännu ett mumsigt recept! Tack! Önskar dig det bästa 2015 och tack för all inspiration och goda recept...
    Varm kram,
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Titti - och tack detsamma! Jag fortsätter att hämta inspiration från din blogg också :) Kramar från Åsa

      Radera
  2. wow, vad bra bilder för !!! tack för den läckra recept !!! ett gott nytt år önskar angie från Tyskland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Angie, vad roligt att du tycker det! Jag önskar dig ett gott nytt och härligt år också! Kram Åsa

      Radera
  3. Svar
    1. Enligt min sambo hamnade den på topplistan över bästa desserterna, och det var ju ett bra betyg :)

      Radera